Πως να προστατέψω τα παιδιά μου όταν χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

SpirosAgisSpirosAgis Member Αναρτήσεις: 145
Για τα παιδιά και εφήβους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας τους. Περίπου 90% των παιδιών έχουν κάνει χρήσει κάποιας μορφής μέσων κοινωνικής δικτύωσης και 75% έχουν προφίλ σε τουλάχιστον ένα μέσω κοινωνικής δικτύωσης, όπως εκφράζουν οι ιδικοί.

Υπάρχουν αρκετά καλά πράγματα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά από την άλλη πλευρά και αρκετοί κίνδυνοι και αρκετά πράγματα που θα ήθελες τα παιδιά σου να αποφύγουν. Συνήθως τα παιδιά δεν παίρνουν και τις πιο έξυπνες επιλογές όταν θα ανεβάσουν κάτι στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα την δημιουργία αρκετών προβλημάτων.

Για αυτό το λόγο οι γονείς πρέπει να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους ΣΩΣΤΑ για το πως να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έξυπνα και σωστά.

Τα καλά στοιχεία
Τα παιδιά μπορούν να κερδίσουν αρκετά πράγματα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μπορούν να βοηθηθούν με τους ακόλουθους τρόπους.
1. Να κρατήσουν επικοινωνία με οικογένεια και φίλους
2. Εθελοντικά ή εργασιακά να ασχοληθούν με κάποια καμπάνια, μη κερδοσκοπικό οργανισμό ή εθελοντικά.
3. Να αυξήσουν την δημιουργικότητα μέσω της ανταλλαγής ιδεών, μουσικής και τέχνης.

Τα κακά στοιχεία
Από την άλλη πλευρά όμως είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να γίνουν ένας κομβικός τρόπος για περιπτώσεις cyberbullying και αμφιλεγόμενες δραστηριότητες. Άθελα τους, τα παιδιά μπορούν εύκολα να κοινοποιούν περισσότερα πράγματα από ότι πρέπει. Σύμφωνα με μια μελέτη, 9 στα 10 παιδιά ανεβάζουν φωτογραφίες με τους εαυτούς τους στο διαδίκτυο ή χρησιμοποιούν το αληθινό τους όνομα στα προφίλ τους. 8 στους 10 αποκαλύπτουν την ημερομηνία γενεθλίων τους όπως και τι ενδιαφέροντα έχουν. 7 στα 10 ανεβάζουν το όνομα του σχολείου που φοιτούν και την πόλη στην οποία διαμένουν. Πράξεις σαν και αυτές μπορούν να καθορίσουν τα παιδιά εύκολη λεία για τα διαδικτυακά αρπακτικά και για άλλους που θέλουν να κάνουν κακό στα παιδιά.


Αυτά τα στατιστικά για τα παιδιά υπογραμμίζουν τους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης:

17% των παιδιών λένε ότι έχουν έρθει σε επικοινωνία στο διαδίκτυο με κάποιον που τους ήταν άγνωστος, με τέτοιο τρόπο επικοινωνίας που ένιωσαν άβολα ή φοβήθηκαν.
30% των παιδιών λένε πως έχουν δεκτή διαδικτυακή διαφήμιση που ήταν ακατάλληλο για την ηλικία τους.
39% των παιδιών παραδέχτηκαν ότι είπαν ψέματα για την ηλικία τους για να αποκτήσουν πρόσβαση στις σελίδες των μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ανησυχίες
Επιπρόσθετα στα προβλήματα όπως το cyberbullying, τα παιδιά μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της φυσικής συνάντησης με το λάθος άτομο. Αρκετά νέα προγράμματα αυτόματα αποκαλύπτουν την πραγματική τοποθεσία του χρήστη που ανέβασε κάποιο ποστ όταν χρειαστούν. Με αυτό το τρόπο ο οποιοσδήποτε μπορεί να δει την ακριβής τοποθεσία κάποιου χρεισημοποιόντας ένα από αυτά τα προγράμματα.

Συνήθως φωτογραφίες, βίντεο και τα σχόλια στο διαδίκτυο δύσκολα αφαιρουνται τελείως όταν ανέβουν. Ακόμα και όταν τα παιδιά νομίζουν ότι κάτι έχει διαγραφή, είναι σχεδόν απίθανο να διαγραφή τελείως από το διαδίκτυο.

Ανεβάζοντας μια ακατάλληλη φωτογραφία μπορεί να έχει ως επακόλουθο την καταστροφή της καλής φήμης ενός παιδιού με τρόπους που μπορεί να έχουν αντίχτυπο στο μέλλον. Για παράδειγμα όταν ένας πιθανό αφεντικό ή ένας υπεύθυνος αποδοχών κάποιου πανεπιστημίου κάνει έρευνα στο παρελθών του αιτών για πρόσληψη ή αποδοχή. Και όταν ένα παιδί στέλνει ένα κακόβουλο μήνυμα ως αστείο, μπορεί να είναι προσβλητικό και να ενοχλήσει κάποιων άλλον και σε ακραίες περίπτωσης να εκληφθεί ως απειλή.

Ξοδεύοντας αρκετό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να σε κάνει να νιώθεις καταθλιπτικά. Με το να βλέπει πόσους "φίλους" έχουν οι άλλοι και πόσα views η φωτογραφίες τους έχουν, τα παιδιά θα νιώθουν άσχημα για τους εαυτούς τους .

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι κάνουν τα παιδιά μας στο διαδίκτυο, αλλά προσοχή στο πώς θα χειριστείτε την κατάσταση γιατί μπορεί να χάσετε την εμπιστοσύνη που χτίσατε με τα παιδιά σας. Το κλειδί είναι να μείνετε εμπλεκόμενοι με τα παιδιά σας με τέτοιο τρόπο για να καταλάβουν ότι τους σέβεστε και τους ίδιους αλλά και την προσωπική τους ζωή αλλά θέλετε να είναι ασφαλείς.

Πώς μπορεί να γίνει πραγματικότητα

Θα αναρωτιέστε πώς μπορείτε να κάνετε όλα αυτά στην πραγματικότητα και όχι μόνο στη σκέψη? Ένας τρόπος είναι να δημιουργίσετε ένα "σύμφωνο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης" μαζί με τα παιδιά σας, όπου θα κλιθούν να υπογράψουν τη συμφωνία. Θα περιέχει την αποδοχή των παιδιών να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα, να σκέφτονται τη φήμη τους, και να μην δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Επίσης, πρέπει να υποσχεθούν να μην χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να βλάψουν ή να πληγώσουν κανένα (μέσω bullying ή κουτσομπολιά).

Από την άλλη πλευρά, εμείς σαν γονείς αποδεχόμαστε να σεβόμαστε την προσωπική τους ζωή καθώς προσπαθούμε να γίνουμε ένα με τον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. (Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να είστε φίλοι τους και να παρακολουθείτε τι ανεβάζουν αλλά να μην κάνετε σχόλια που μπορεί να τους φέρουν σε δύσκολη θέση ή να τους προσβάλουν ή να ανεβάζετε υλικό για να τους κάνετε να νιώσουν άβολα για το ότι δεν καθάρισαν τα δωμάτια τους.)

Οι γονείς επίσης μπορούν να κρατούν τα παιδιά τιμωρία στον πραγματικό κόσμο και να βάλουν όρια στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τοποθετήστε τους υπολογιστές σε δημόσια σημεία στο σπίτι για να μπορείτε να ελέγχετε τι βλέπουν και κάνουν, απαγορεύστε τα laptops και τα smartphones στα υπνοδωμάτια, και βάλτε κάποιους κανόνες χρήσεις της τεχνολογίας (για παράδειγμα όχι τεχνολογία στο τραπέζι τις ώρες φαγητού)

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ. ΝΑ ΔΕΙΝΕΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Σχετιζόμενο:
Sign In to comment.

Έναρξη Νέας Συζήτησης / Ερώτησης »

Καλωσόρισες, επισκέπτη!

Φαίνεται πως έρχεσαι για πρώτη φορά εδώ. Αν θέλεις να συμμετέχεις, πάτησε ένα από αυτά τα πλήκτρα!