H CYTA καθορίζει η ίδια την τιμολόγησή της

koullis1212koullis1212 Member Αναρτήσεις: 114
επεξεργάστηκε Μάρτιος 2017 σε Διαδίκτυο (Cytanet)
«Η ΓΕΡΗΕΤ δεν έχει κανέναν ρόλο στο θέμα», ανέφερε ο Επίτροπος Γιώργος Μιχαηλίδης
Παράλληλα η Επιτροπή Θεσμών μελέτησε την Έκθεση Συμπερασμάτων για την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), ενώ παρέλαβε επίσης τις εκθέσεις που αφορούν στην εργοδότηση κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα

Η CYTA ελέγχει αποκλειστικά τη λιανική τιμή των υπηρεσιών που προσφέρει, και το Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ) δεν έχει κανέναν λόγο και ρόλο στον καθορισμό τυχόν υψηλών τιμών, δήλωσε ο Επίτροπος Γιώργος Μιχαηλίδης ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, η οποία εξέτασε χθες τον θεσμό του Επιτρόπου. Εξάλλου, η Επιτροπή Θεσμών μελέτησε την Έκθεση Συμπερασμάτων για την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), ενώ παρέλαβε επίσης τις εκθέσεις που αφορούν στην εργοδότηση κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα.

Ανώτατο όριο στις τιμές
Μιλώντας εντός της Επιτροπής, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως το Γραφείο του καθορίζει μόνο το ανώτατο όριο στις τιμές χονδρικής πώλησης από τη CYTA προς του άλλους παρόχους και όχι τις λιανικές τιμές προς τους καταναλωτές, και συνεπώς από μόνη της θέτει τις τιμές κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Όπως λέχθηκε εντός της Επιτροπής από τους βουλευτές, η CYTA από την πλευρά της ρίχνει την ευθύνη στο Γραφείο του Επιτρόπου για το ύψος των τιμών, υποστηρίζοντας πως οι τιμές καθορίζονται από αυτόν.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε εντός της Επιτροπής, η CYTA χάνει κάθε χρόνο το 2% του μεριδίου της αγοράς της. Σε ερώτηση εντός της Επιτροπής από τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου αν η CYTA θέλει από μόνη της να διαλυθεί, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως αυτό διερωτάται και ο ίδιος.

Σχετικά χαμηλές
Σε σχέση με τις ταχύτητες του Ίντερνετ στην Κύπρο, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως αυτές είναι σχετικά χαμηλές και η λογική που υπάρχει πίσω από αυτό είναι ότι είμαστε ως χώρα πολύ χαμηλά σε σχέση με τις ψηφιακές δυνατότητες. Όπως είπε, υπάρχει ένας σχετικός «ψηφιακός αναλφαβητισμός», καθώς έχουμε επιλέξει τα επαγγέλματα του λογιστή, του οικονομολόγου, του δικηγόρου και όχι των ειδικών σε θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτό επιδρά αρνητικά στη ζήτηση υψηλών ταχυτήτων, με συνέπεια οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών να μην επενδύσουν σε υψηλές ταχύτητες.

Ερωτήματα
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε πως η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πώς λειτουργεί ο ΓΕΡΗΕΤ, στο κατά πόσον χρειάζεται κάποια νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή, στο κατά πόσον μεταφέρονται οι οδηγίες που προέρχονται από την Ε.Ε. στο εθνικό δίκαιο και στο πώς ο ίδιος ο Επίτροπος προστατεύει τον καταναλωτή με τη θέσπιση ενός σωστού πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών τηλεπικοινωνιών.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε πως οι βουλευτές έθεσαν ερωτήματα στον Επίτροπο ότι ο τρόπος που λειτουργεί υποβοηθά στο να διατηρούνται υψηλά οι τιμές με τον καθορισμό συγκεκριμένων τιμών στη CYTA, τις οποίες ακολουθούν και οι ανταγωνιστές. Ο Έφορος έχει διαψεύσει τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, λέγοντας πως από το Γραφείο του καθορίζονται μόνο οι χονδρικές τιμές και όχι οι λιανικές τιμές.

Πρόσθεσε πως η συνεδρία θα συνεχιστεί μετά από 15 με 20 μέρες στην παρουσία όλων των παρόχων τηλεπικοινωνιών, ώστε να σχηματιστεί η σωστή εικόνα. «Στόχος της Επιτροπής είναι η σωστή λειτουργία του συγκεκριμένου θεσμού, αλλά πρωτίστως να φθάνει στον καταναλωτή φθηνή τηλεπικοινωνία», είπε.

«Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα»
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως εγείρεται θέμα ποιος λέει την αλήθεια και ποιος ψέματα. «Θέλουμε να κλείσουμε την ΑΤΗΚ, προστατεύουμε ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς να διασφαλίζουμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες στον καταναλωτή ή να δεχθούμε την τοποθέτηση που έκανε σήμερα ο Ρυθμιστής ότι επ' ουδενί επηρεάζονται οι χρεώσεις της ΑΤΗΚ.

Αντιλαμβάνεστε ότι άλλα λέει ο ένας και άλλα λέει ο άλλος», είπε και σημείωσε πως γι' αυτόν τον λόγο η Επιτροπή ζήτησε να έρθουν όλοι ενώπιόν της για να εξετάσει το ζήτημα. Παράλληλα, η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως ο Ρυθμιστής θα πρέπει να διασφαλίζει και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές και δεν είναι αρκετό να ρυθμίζουν μόνο την αγορά.

Έκθεση συμπερασμάτων για ΕΠΑ
Η Επιτροπή Θεσμών συζήτησε τη μελέτη της Έκθεσης και των συμπερασμάτων που έχει προηγηθεί σε σχέση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όπως είπε ο κ. Ζαχαρίου, χθες υπήρξε η τοποθέτηση της Επιτροπής Θεσμών για τις λειτουργίες της ΕΠΑ στην Κύπρο. Με βάση την απόφαση της Επιτροπής Θεσμών, μετά την ολοκλήρωση των θεμάτων γίνεται έκθεση, η οποία εγκρίνεται από την Επιτροπή με συγκεκριμένα συμπεράσματα, οδηγείται στην Ολομέλεια και αποστέλλεται και στην Εκτελεστική εξουσία.

Όπως είπε ο κ. Ζαχαρίου, η έκθεση θα είναι ολοκληρωμένη και έτοιμη σε μια εβδομάδα και θα δοθεί στη δημοσιότητα. Η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως η Κύπρος είναι μια μικρή αγορά και, ως εκ τούτου, τα μεγάλα συμφέροντα επιβάλλονται και δεν είναι αποτελεσματικός ο τρόπος που λειτουργεί η ΕΠΑ. «Η Επιτροπή Θεσμών έχει ετοιμάσει μια έκθεση, κάναμε τις παρατηρήσεις μας, δεν μπορούμε όμως να βρίσκουμε προφάσεις ότι επειδή οι διορισμοί δεν είναι επαρκείς ή ότι αλλάζουν πρόσωπα στο Συμβούλιο γι' αυτό δεν προχωρούν οι υποθέσεις», είπε, σημειώνοντας πως το θέμα με τα καύσιμα εκκρεμεί εδώ και χρόνια και εκεί είναι τα μεγάλα συμφέροντα.

ΠΗΓΗ
Sign In to comment.

Έναρξη Νέας Συζήτησης / Ερώτησης »

Καλωσόρισες, επισκέπτη!

Φαίνεται πως έρχεσαι για πρώτη φορά εδώ. Αν θέλεις να συμμετέχεις, πάτησε ένα από αυτά τα πλήκτρα!