Αστυνομική Ανακοίνωση για επιθέσεις με malware

_christina__christina_ Moderator Αναρτήσεις: 100

Έντονα παράπονα δεχόμαστε το τελευταίο διάστημα από τους πελάτες μας για επίθεση από hackers, με συγκεκριμένο λογισμικό (malicious software -> malware).  Το συγκεκριμένο λογισμικό χρησιμοποιεί διάφορους ιούς για υπολογιστές και κατασκοπευτικά προγράμματα, για να ενοχλήσουν τη λειτουργία του προσωπικού υπολογιστή και να έχουν πρόσβαση σε αυτόν.

Είναι απαραίτητο ο υπολογιστής να είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο.  Τέτοιες ενέργειες ή φαινόμενα σαν αυτά δεν έχουν σχέση με τον παροχέα διαδικτύου και πρέπει να αποτείνεστε στο Τμήμα Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση: 


13 Απριλίου, 2013

 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡ. 1

Νέα περιστατικά στην Αστυνομία για απάτη μέσω διαδικτύου

         

Τις τελευταίες μέρες, η Αστυνομία έγινε δέκτης πληροφοριών από πολίτες, οι οποίοι ανέφεραν ότι μόλις ενεργοποίησαν τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή, ο οποίος έχει σύνδεση με το διαδίκτυο, διαπίστωσαν την ύπαρξη αρχείου, το οποίο τους ενημέρωσε ότι, ο εν λόγω υπολογιστής είχε μπλοκαριστεί, διότι δήθεν παραβίασε τον ποινικό κώδικα της Κύπρου, τον κώδικα του Νόμου Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων κ.ά.

 Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, το αρχείο αποτυπώνει το έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ένα περιπολικό της Αστυνομίας Κύπρου με ένδειξη Αστυνομία Κύπρου ή Αστυνομιών άλλων χωρών ή άλλων υπηρεσιών όπως η EUROPOL ή FBI, ενώ καλεί τον κάτοχο του ηλεκτρονικού υπολογιστή να καταβάλει το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ εντός 72 ωρών μετά από την «παραβίαση» και ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα κινηθεί εναντίον του ποινική διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι συνεπεία της ύπαρξης/εγκατάστασης του πιο πάνω αρχείου, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μπλοκάρει και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Καλούνται οι πολίτες ως προληπτικά μέτρα να χρησιμοποιούν ισχυρά προγράμματα προστασίας του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή, από ιούς (Antivirus), να μην ανταποκρίνονται σε τέτοια μηνύματα και να αποστέλλουν χρηματικά ποσά γιατί πρόκειται για απάτη. Επίσης, καλούνται όπως επικοινωνούν άμεσα με την Αστυνομία στους αριθμούς 22-607250 ή 22-808200 και στη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχόλια

Sign In to comment.

Έναρξη Νέας Συζήτησης / Ερώτησης »

Καλωσόρισες, επισκέπτη!

Φαίνεται πως έρχεσαι για πρώτη φορά εδώ. Αν θέλεις να συμμετέχεις, πάτησε ένα από αυτά τα πλήκτρα!